Аусбільдунг

Ausbildung — німецька середня професійна освіта (програма професійної підготовки), яку можна отримати за численними спеціальностями як для громадян Німеччини, так і для іноземців. Дуальна система середньої професійної освіти Ausbildung є однією з найпопулярніших і затребуваних видів навчання у Німеччині, значення якого полягає в тому, що людина може одночасно навчатися за бажаною спеціальністю в професійній школі (Berufsschule) і працювати і здобувати професійні навички по своїй майбутній професії, при цьому отримуючи щомісячну оплату праці. Такі випускники мають дуже великий попит на ринку праці в Німеччині, оскільки це навчання передбачає теоретичні знання і основний упор на практику.
Перевагою програми підготовки Ausbildung є відсутність жорстких вимог і претендувати на участь в цій програмі може будь-яка людина з 16 років навіть після закінчення середньої школи, не маючи досвіду роботи і стажування. Але оскільки навчання і оплачувана практика проходить виключно німецькою мовою, для людини яка бажає пройти цю програму (їх називають Azubi) необхідно володіти німецькою мовою на рівні не нижче В2, в залежності від спеціальності рівень німецької може варіюватися.
У разі зацікавленості з боку роботодавця між сторонами укладається договір на професійну освіту (Berufsausbildungsvertrag), де прописані точні дані запланованої діяльності, вид, зміст, тривалість, кількість робочих годин, місце роботи і рівень заробітної плати. З моменту підписання договору учень виступає у якості працівника компанії або фірми, отримує зарплату і не може бути звільнений до складання випускного іспиту. Розмір заробітної плати залежить від обраної спеціальності, і, як правило, становить третину зарплати початківця фахівця зі спеціальною освітою, оплата праці зростає в міру проходження навчальної програми щороку. Навчання проходить в професійній школі Berufsschule згідно з планом навчання, а сама практика проходить на виробництві, фабриці, заводі, клініці і т.д. також за складеним індивідуальним планом навчання. Починаючи з 2021 року теоретична частина навчання триватиме 2 тижні, а практична 4 тижні. Період проходження програми Ausbildung залежить від обраної спеціальності — від 2 до 4 років.

Після закінчення програми Ausbildung випускник отримує три свідоцтва:

Berufsschulzeugnis — свідоцтво про закінчення професійної школи Berufsschule, яке містить відомості про досягнення під час професійної освіти.
Abschlusszeugnis zuständige Stelle — свідоцтво випускника Ausbildung, видане відповідним органом міста, яке містить загальні результати кожного іспиту, а також підтверджує успішний професійний висновок. Це свідоцтво є найбільш важливим для випускника, оскільки з його допомогою він може претендувати на відповідні вакансії, шукати роботу як навчений фахівець.
Ausbildungszeugnis vom Betrieb — свідоцтво, яке видає підприємство, на якому працював випускник Ausbildung. Цим свідотством підприємство оцінює рівень кваліфікації випускника.
Після успішного закінчення Ausbildung новоспечений фахівець має можливість вибору, або залишитися і продовжити роботу на даному підприємстві або працевлаштуватися на інше підприємство. У деяких випадках фірми зобов’язують випускника ще деякий час у них відпрацювати, це залежить від роботодавця і умов договору. Після закінчення навчання надається право перебувати в країні терміном 1 рік для подальшого працевлаштування.

Огляд програми Ausbildung
Вік
від 16 до 68
Подача документів
після 11-ти класів 
або (в залежності від спеціальності)
після 1-го курсу в Україні або Studienkolleg в Німеччині
Сроки подачі
за 6-12 місяців до початку програми
Важливо: великі компанії і фірми починають розглядати заявки на програми за рік–півтора до початку навчання
Початок навчання
початок серпня-початок вересня 
Тривалість навчання
2-4 роки
Мова навчання і необхідний  рівень
тільки німецька / не нижче В1-В2 (Goethe Zertifikat, TestDaf, DSD, ÖSD и др.)
Вступні іспити
ні
Досвід роботи по спеціальності
не вимагається
Співбесіда з роботодавцем
особисто або по Skype.
Важливо: великі компанії і фірми можуть проводити декілька турів співбесіди 
Вартість навчання
безкоштовно
Місце навчання і проходження практики
професійна школа Berufsschule + підприємство
Програма навчання
2 тижні навчання в професійній школі Berufsschule + 4 тижні практики на підприємстві/виробництві, фабриці, заводі, клініці та ін.
Кількість годин практики на підриємстві в місяць
приблизно 138 годин
Здача внутрішніх іспитів та проміжне оцінювання
проміжний іспит — Zwischenprüfung 
Завершальний підсумковий іспит
випускний іспит на базі Ремісничої палати (Handwerkskammern), Торгівельно-промислової палати (Industrie- und Handelskammer), Медицинської палати та інших. Екзаменаційні завдання з однієї спеціальності однакові для всіх федеральних земель. При невдалій здачі дозволяється дві перездачі. У випадку потрійної неуспішної здачі учень повинен змінити спеціальність.
Вартість проживання в місяць
200-350€ 
Страховий поліс в місяць
близько 90€ 
Найбільш популярні спеціальності за програмою Ausbildung і рівень заробітної плати в євро:
Помічник керівника
Kaufmann für Büromanagement
1060€
Медпрацівник
Medizinische Fachangestellte
820€
Медпрацівник по догляду за людьми похилого віку
Altenpfleger 
1040 — 1200€
Асистент стоматолога
Zahnmedizinische Fachangestellte
600 — 950€
Соціальний робітник
Sozialversicherungsfachangestellte
1030 — 1200€
Авіадиспетчер
Fluglotse
1200 — 5900€
Авіамеханік
Fluggerätemechaniker
975 — 1155€
Корабельний механік
Schiffsmechaniker
985 — 1705€
Асистент фізико-лабораторії 
Physiklaborant  
920 — 1135€
Програміст
Fachinformatiker
870 — 950€
Банківський клерк
Bankkaufmann
950 — 1070€
Страховий або фінансовий агент
Kaufmann für Versicherungen und Finanzen
960 — 1100€
Роздрібний продавець
Kaufmann im Einzelhandel 
1200€
Помічник менеджера з оптової і зовнішньої торгівлі 
Kaufmann im Groß- und Außenhandel
800 — 960€
Спеціаліст продоволчих мереж 
Fachmann für Systemgastronomie
1060€
Касир
Verkäufer
820€
Автомобільный інженер
Kfz-Mechatronik
930€
Електротехнік
Elektroniker
975 — 1155€
Слюсар-сантехнік
Klempner
700 — 860€
Промисловий механік
Industriemechaniker
1120€
Тесляр 
Gerüstbauer
650 — 1100€
Спеціаліст з ресторанної справи 
Restarauntfachmann
680 — 870€
М’ясник
Fleischer
490 — 690€
Основними перевагами вибору дуальної програми Ausbildung є більш доступна і приваблива форма навчання в порівнянні з класичною системою підготовки фахівців. Безперечною перевагою є переважання практичної складової над теоретичною та перебування в німецькомовному середовищі. Azubi отримує реальний досвід під керівництвом професіоналів і отримує гідну оплату праці. Безумовно привабливим є той факт, що витрати на фінансове забезпечення ділять між собою держава і роботодавець.
Зателефонуйте або надішліть онлайн запит щодо необхідної для вас програми, наші співробітники проконсультують безкоштовно і запропонують відповідні варіанти навчання