Життя студента у Німеччині. Ціни і інші цікаві особливості.

Згідно із законодавством Німеччини, з 1-го вересня 2019 року, кожен іноземний студент повинен мати студентський блокований рахунок (Studentensperrkonto) з необхідною річною сумою — 10236 євро, з якої студент має право витрачати 853 євро на місяць. За умовами користування даним рахунком ця сума обмежена, і не може перевищувати свого місячного розміру. Якщо студенту не вистачає цієї базової суми на проживання, студент може відкрити додатковий картковий рахунок у будь-якому банку Німеччини (наприклад, Deutsche Bank, Volks Bank, Sparkasse, Commerzbank, Postbank) і використовувати додаткові кошти з цього рахунку.
У середньому, щомісячні базові витрати німецького студента не перевищують даної суми. Ця сумма включає: проживання, харчування, витрати на власні потреби, комунальні послуги, інтернет, медична страховка, розваги та інше, тобто все необхідне для навчання та життя у Німеччині.
Отже, розкладемо детально по поличках кожну статтю витрат середньостатистичного іноземного студента у Німеччині та інші важливі і цікаві особливості по кожному із пунктів. Ця інформація буде корисна бажаючим вступити до Німеччини після школи, а також студентам на програми бакалаврату і магістратури, а також на постдипломні програми, які планують отримати якісну безкоштовну освіту у Німеччині.

Студентський квиток у Німеччині

Надає масу переваг і знижок: безкоштовний проїзд, а також знижки на відвідування громадських місць (таких як театр, зоопарк, музей), знижки в усіх студентських кафе і деяких кафе (наприклад Starbucks), медикаменти в аптеці, у деяких магазинах одягу та ін.

Житло у Німеччині

Житло, мабуть, найактуальніша і найбільш затратна стаття витрат для всіх іноземних студентів у Німеччині. За весь період навчання студент може змінювати місце проживання кілька разів. Як правило, студенти розміщуються у студентських гуртожитках (Studentenwohnheimen) — це хороший варіант для іноземного студента дізнатися німецьку культуру і підвищити рівень знання німецької мови.

Варіанти проживання можуть бути абсолютно різними: кімната як у гуртожитку, так і в квартирі або приватних резиденціях/будинках. Розміщення може бути одномісним або спільним (WG), з вітальнею, кухнею і ванною кімнатою як особистого, так і загального користування.

Звичайно ж, можна орендувати апартаменти або квартиру на одного, але такий варіант розміщення може дозволити собі далеко не кожен студент. Вартість залежить від федеральної землі і частини міста.
Що важливо розуміти — для всіх новоприбулих студентів, питання з проживанням досить проблематично. У більшості студентів виникають труднощі із пошуком відповідного варіанту і необхідними термінами для зарахування до навчального закладу. У таких студентських містах як Берлін і Мюнхен вільне місце у гуртожитку можна очікувати до 6-12 місяців. Справа в тому, що як тільки студент знайшов житло і отримав підтверджуючий документ, протягом одного тижня йому необхідно зареєструватися за місцем проживання в своєму місті. Без цієї реєстрації неможливо розблокувати блокований рахунок і продовжити візу у разі необхідності.

Щодо труднощів із пошуком житла, також можна звернутися до студентської організації Studentenwerk, яка надає допомогу у пошуку гуртожитку за додаткову плату.

Вартість гуртожитку для студентів у Німеччині/місяць

Як правило, ціни на житло нижчі у містах півночі країни, ніж у південній її частині, і відповідно на сході дешевше, аніж на заході.
Найдорожчими містами щодо вартості та доступності житла є такі міста як Мюнхен і Франкфурт на Майні — 350-450 євро.
Найбільш бюджетними і сприятливими містами щодо доступності для студентів є Лейпциг, Дортмунд, Галле, Білефельді і Бохум — 200-250 євро.
Макленбург, Бранденбург, Саксонія-Ангальт, Саксонія, Тюрінгія, Берлін — до 250 євро
Баварія, Берлін, Гамбург – до 300 євро.
Знайти підходяще, якісне і доступне житло у Німеччині — це величезне везіння.

Продукти харчування у Німеччині / вартість

Якщо студент буде готувати собі самостійно, цим він значно скоротить свої витрати на харчування, якщо ж ні — є вірогідність не вкластися у суму 853 євро на місяць. Також, при кожному університеті є їдальня (Mensa), у якій можна дуже смачно поїсти під час перерви між парами, студент може замовити собі повноцінний обід всього за 2 євро, що складається з першого і другого або салату.

Вартість на деякі продукти харчування у супермаркетах Німеччини:

Хліб — від 0,49 до 2 євро
Молоко — 0,59 євро
Яйця 10 шт. — 1,5 євро
М’ясо — від 1,5 євро
Сир 0,44 кг. -1,8 євро
Вода 0,5 л. — 0,29 євро + 0,25 євро за пластикову пляшку (після використання пластикові пляшки можна здавати в автомат і отримати 0,25 євро за кожну пляшку)

Сфера обслуговування: супермаркети, аптеки і таксі у Німеччині

Супермаркети — найпопулярніші: Edeka, Kaufland, Netto, REWE, Lidl, Aldi. В усіх супермаркетах досить часто відбуваються розпродажі, знижки можуть досягати до 50%. За знижкам можна купити хорошу і якісну їжу і напої.
Супермаркети працюють з 07:30 або 10:00 до 21:00. У неділю все зачинено, за винятком супермаркетів на вокзалах до 18:00.

Аптеки працюють з самого ранку і до 22:00. У нічний час по черзі працює лише декілька аптек у місті.
Таксі — недешеве задоволення. Як тільки пасажир сідає у машину — на лічильнику вже нараховано 5 євро.

Медична страховка у Німеччині

Медичне страхування є обов’язковим для всіх іноземних студентів. Без страхового поліса студент не зможе зарахуватися до університету або підготовчого коледжу (Studienkolleg), а також не зможе продовжити студентську візу. Для учнів підготовчого коледжу вартість страховки складе до 30 євро на місяць, для студентів — до 90 євро на місяць. Найвідомішими страховими компаніями є AOK і Techniker Krankenkasse.

Підробіток для студентів у Німеччині

Кожен студент у Німеччині має право підробляти 240 неповних і 120 повних робочих днів на рік. Як правило, студенти починають підробляти починаючи з 2-го курсу університету, але при цьому, робота не повинна завдавати шкоди навчанню, яке повинне знаходитися на першому місці.
Мінімальна оплата за одну годину роботи студента у Німеччині становить 9,27 євро, при цьому максимальна зарплата студента на місяць не повинна перевищувати 420 євро, в іншому випадку можуть бути відмінусовані години у наступному місяці або накладено штраф.

Одяг

Джинси New Yorker або Primark — від 10 євро, Zara або H & M — від 20 євро.
Куртки New Yorker або Primark — від 30 євро, Zara або H & M — від 40 євро
Абсолютно в усіх магазинах щодня відкриті відділи зі знижками, де за невеликі гроші можна купити уцінений і якісний одяг.

Громадський транспорт у Німеччині


Проїзд у громадському транспорті є безкоштовним для всіх студентів. Практично у кожного мешканця Німеччини є велосипед, не дарма Німеччину називають країною велосипедів з безліччю велосипедних доріжок. Цікавим є і той факт, що більшість німецьких студентів використовують велосипед як транспорт пересування, і багато студентів у Німеччині підробляють велокур’єрами.

Комунальні послуги у Німеччині

Наприклад, вартість квартири в Лейпцигу, в одному з найдешевших міст Німеччини, вартість однокімнатної квартири становить 300 євро, де вартість включає прибирання у під’їзді, вивезення сміття, комунальні витрати. Додатково до цієї суми необхідно сплатити до 30 євро за електроенергію.

Мобільний зв’язок у Німеччині

Vodafone, O2, T-Mobile.
1Гб інтернету + безліміт на всі дзвінки + смс = до 16 євро/місяць або 20Гб + ті ж умови за 20 євро/ місяць.

Інтернет у Німеччині

Wi-fi роутер встановлюється через інтернет-провайдери Vodafone, O2 або T-Mobile — до 20 євро/місяць.
Як і в Україні, у Німеччині доступний безкоштовний wi-fi у громадських місцях, кафе, закусочних MacDonalds і Starbucks, аеропортах і вокзалах. Для пошуку безкоштовних точок доступу до Wi-fi у Німеччині і в усьому світі скористайтеся https://ru.wifispc.com/

Користування бібліотекою

Майже в усіх містах Німеччини бібліотеки від університету відкриті 24 години на добу. Це дає можливість студенту більше зосередитися на навчанні і бути більш гнучким у своєму навчальному та особистому графіку. При вступі до університету, студенту видається пропуск для безкоштовного відвідування бібліотеки та користування літературою і навчальними матеріалами на певний термін. Підручники у Німеччині коштують досить дорого, і завдяки бібліотекам студент може суттєво заощадити свої кошти. У бібліотеці можна займатися і вчитися у тиші на самоті або можна забронювати окрему кімнату на сайті бібліотеки, в якій можуть розташовуватися до 15 осіб. У кожній такій кімнаті є дошки і маркери, щоб студенти могли колективно пояснювати один одному вивчений матеріал або ж обговорювати і готувати наукові проекти, доповіді, презентації.

Розваги у Німеччині

Музей-безкоштовно або до 10 євро.
Кіно — до 10 євро + 10 євро попкорн і напій.
Нічний клуб — є безкоштовні і платні клуби — до 8 євро за вхід. Напої до 6 євро. Але є і студентські клуби, де всі напої коштують по 2 євро.

Спорт

Студентам надається знижка на відвідування спортивного залу, басейну або спортивних секцій. Також, студент може провести свої вихідні з користю, наприклад студенти організовують гуртки за інтересами або іграми, такі як мафія, різні настільні ігри та ін.
Відвідування басейну — 15 євро за 3 години.
Абонемент у фітнес-центр/місяць — 20 євро.

Життя студента дуже насичене і цікаве, а особливо у Німеччині, так як Німеччина відкрита для всіх і дає можливість розвиватися в будь-якому напрямку.