Життя студента у Канаді. Ціни та інші цікаві особливості.

За законодавством Канади мінімальна базова сума для проживання студента становить 10 тисяч канадських доларів (CAD) на рік. Щомісячні витрати середньостатистичного студента становлять 1000CAD при правильному і раціональному використанні коштів. Ця сума включає: проживання у резиденції на кампусі, харчування, витрати на власні потреби, комунальні послуги, інтернет, приватна медична страховка, розваги та інші необхідні витрати для навчання і життя у Канаді.Розберемо детальніше кожну статтю витрат іноземного студента у Канаді та інші важливі і цікаві особливості цієї країни. Дана інформація буде корисна бажаючим вступити до Канади після школи та студентам на програми бакалаврату і магістратури, а також на постдипломні програми і отримати якісну освіту у Канаді.

Студентський квиток у Канаді

Студентський квиток у Канаді являє собою ідентифікаційну карту із фотографією студента, яка дає можливість отримати знижку на проїзд у громадському транспорті (TTC-Toronto Transit Commission), відвідування музеїв і виставок, придбання одягу та продуктів харчування.

Житло у Канаді

При вступі до навчального закладу Канади дуже важливою і, мабуть, найбільш витратною статтею є житло. На щастя у Канаді з житловими питаннями немає ніяких проблем, студент може вільно подати заявку та гарантовано отримати житло у студентському гуртожитку (кампусі).
Кімнати, де проживають студенти, зазвичай розраховані на двох або декількох осіб, але при цьому кухня, пральня, кімната відпочинку є загальними. Вартість таких умов становитиме від 5500CAD на академічний рік.
Після закінчення першого курсу, як правило студенти вважають за краще знімати житло за межами кампуса спільно. Це пояснюється тим, що така оренда буде обходитися дешевше, ніж у кампусі, і надає відмінну можливість поліпшити свої навички володіння іноземною мовою і, як наслідок, швидше адаптуватися до навколишнього життя у Канаді.

Вартість оренди квартири у Канаді / місяць

Вартість оренди житла у Канаді залежить від міста і регіону країни, в якому навчається студент, наприклад:

Ціни вказані в канадських доларах, 1CAD = 0,77USD.
Альберта — 1280 САD
Онтаріо — 1110 CAD
Юкон — 1040 CAD
Квебек — 780 CAD
Ванкувер — 1150 CAD

Харчування у Канаді / вартість продуктів харчування

Стаття витрат на харчування студента у Канаді буде залежати від того, де студент буде харчуватися, а так само в яких магазинах буде купувати продукти. Якщо студент буде готувати їжу самостійно, витрати на харчування можна значно заощадити.

Вартість на деякі продукти харчування у супермаркетах Канади:
Ціни вказані у канадських доларах, 1CAD = 0,77USD.

Хліб — від 1,8 CAD
Молоко — від 2,88 CAD
Яйця — 4 CAD (12шт).
М’ясо (1 кг) — від 6 CAD
Сир — 4-10 CAD за 100 гр.
Масло (450 гр) — від 4 CAD
Вода — від 1,65 CAD
Сік (1л.) — від 2 CAD
Вино — онтарійское біле від 12 CAD, європейське від 15 CAD.
Пиво — від 2.05 CAD за популярні світові бренди, 3-4 CAD за місцеве крафтового пиво. Піца з доставкою від мережевої піцерії — близько 20 CAD.

Перекус у ресторані швидкого харчування 7-10CAD, легкий обід в кафе — 15-20CAD.
Для Вашої зручності пропонуємо Вашій увазі зручний сайт, щоб Ви могли ознайомитися з вартістю на різні продукти і речі по містах Канади. https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Toronto.

Сфера обслуговування: супермаркети, аптеки і таксі у Канаді

Супермаркети — найпопулярніші:
Одним з найбільш бюджетних супермаркетів у Канаді є No Frills, який можна знайти в кожному районі міста. Супермаркет Metro, який працює 24 години на добу, пропонує студентам знижки на продукти у деяких локаціях Торонто. Багато студентів також часто користуються суперстором Costco, де можна купити все, починаючи від електроніки і одягу до свіжих ягід та сиру. Важливо: в Costco існує система членства — для того щоб здійснювати покупки у магазині необхідно купити членську карту за 60-120 CAD.

Час роботи:
Супермаркети як правило відкриваються о 8:00 і закриваються о 20-21:00, крім неділі. У цей день більшість супермаркетів закривається о 18:00. Проте, в Торонто є безліч невеликих приватних магазинчиків (convenience stores), які працюють щодня і найчастіше 24 години на добу. Мережа супермаркетів Metro також відкрита 24 години.

Аптеки

Аптеки у Канаді більше схожі на невеличкі супермаркети. Тут можна купити знеболююче, мікстуру від кашлю, туш для вій, шампунь, сандвіч і багато чого іншого. У Торонто є дві мережі аптек: Shoppers Drug Mart і Rexall, які найчастіше відкриті до 20-22:00, але деякі з них також відкриті цілодобово. Базові ліки можна купити у будь-який момент, але більш серйозні ліки відпускаються тільки за рецептом лікаря.

Таксі

Більшість студентів користується додатками Uber і Lyft. Поїздка з житлового району в даунтаун обійдеться у 20-30 CAD. Також можна вибрати варіант pool/shared, де поїздка здійснюється одразу з кількома пасажирами і дозволяє їм заощадити 30-35% вартості поїздки.

Ресторани швидкого харчування (фаст-фуди)

На прикладі міста Торонто, по праву, це місто вважається одним з найбільш багатонаціональних міст світу, що безумовно має відображення на представлених у місті ресторанах і кухнях. Крім звичних ресторанів швидкого харчування (McDonalds, KFC, Burger King), де вартість перекусу складе від 5 до 10 CAD, студенти Торонто часті гості у канадській мережі кав’ярень Tim Hortons, де можна замовити рятівний ранковий double double (свіжозаварена кава з подвійним цукром і подвійною порцією вершків) і теплий сендвіч або пончик. Проте, крім мережевих ресторанів у місті величезна кількість невеличких закусочних карибської, близькосхідної, африканської, європейської, азіатської та американської кухонь, де за 8-15 CAD можна купити повноцінний і ситний обід.

Медична страховка у Канаді

Медичне страхування є обов’язковим для всіх іноземних студентів. Всі студенти купують поліси приватних страхових компаній. Орієнтовна вартість за академічний рік 850-950 CAD.

Підробіток для студентів у Канаді

Кожен студент у Канаді має право підробляти максимум 20 годин на тиждень у навчальний період, на канікулах — 40 годин на тиждень. Як правило, студенти починають підробляти починаючи з 2-го року навчання, коли студент добре освоївся і налагодив процес навчання в університеті. Як правило, студенти можуть підробляти на території кампусу, наприклад: кафе, магазини, бібліотеки, лабораторії, спортивні зали і т.д, а також за межами кампуса — сфера обслуговування, адміністративна робота у якості офісного працівника, торгівля та ін. Рівень доходу за одну годину роботи може становити від 11 до 25 CAD у залежності від виду робіт.

Одяг

Пара джинсів Levi’s обійдеться в 100-120 CAD, парка Canada Goose в 850-950 CAD, светр Tommy Hilfiger в 70-100 CAD. Найбільші знижки на все у Канаді трапляються у Black Friday (кінець листопада) і на Boxing Day (25 грудня). Крім цього відмінні пропозиції можна зустріти у численних outlet моллах, де магазини пропонують знижки від 20% до 70%.
Важливо: багато магазинів (Adidas, Club Monaco, Forever 21, J. Crew, Levi’s, Nike та ін.) пропонують знижки для студентів як в онлайн, так і в офлайн магазинах. Детальну інформацію можна знайти на сайтах магазинів.
Для Вашої зручності пропонуємо Вашій увазі зручний сайт, щоб Ви могли ознайомитися з вартістю на різні продукти харчування і речі по містах Канади. https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Toronto.

Громадський транспорт

Одна поїздка на громадському транспорті в Торонто — 3.25CAD. Поїздка дозволяє робити необмежену кількість пересадок на метро, в автобусах і трамваях протягом 2-х годин. Місячний проїзний коштує 146 CAD. Вартість місячного проїзного зі студентською знижкою — 116,75CAD.

Комунальні послуги

Більшість варіантів оренди включають вартість опалення і води. Електроенергія, інтернет і парковка найчастіше оплачуються додатково. Проте, зустрічаються квартири і кімнати, де орендна плата вже включає все.

Мобільний зв’язок і інтернет у Канаді

Те без чого сьогодні неможливо уявити сучасне життя, це звичайно ж мобільний зв’язок та інтернет. Тому кожному майбутньому студенту необхідно ознайомитися із особливостями ринку і послуг мобільного зв’язку та інтернету.
Першою заковикою є той факт, що у Канаді і США стандарт мобільного зв’язку — GSM 1900, а в Європі і країнах СНД GSM 900/1800, тому перед від’їздом до Канади, потрібно обов’язково перевірити технічні характеристики свого смартфона і переконатися в тому, що канадський стандарт мобільного зв’язку підтримується мобільним пристроєм, інакше по приїзду доведеться купувати новий телефон.
Канада — країна з величезною територією і є другою за площею країною у світі, тому ринок мобільного зв’язку влаштований інакше ніж в Україні, маючи свій внутрішній роумінг, це означає що вартість дзвінків залежить від відстані, або в яку провінцію здійснюється дзвінок.
Основними мобільними операторами у Канаді є: Bell, Rogers, Telus, Freedom mobile. Через малу кількість мобільних операторів у країні і відсутності між ними жорсткої конкуренції, ціни на мобільний зв’язок у цій країні є одними з найдорожчих у світі, середня місячна вартість телефонного зв’язку обходиться від 40-50 CAD, а вартість вихідних повідомлень від 0,15 центів. Для новоприбулих студентів варто звертати увагу на недорогі тарифні плани як Chatr Mobile і Public Mobile, вартість таких пакетів обійдеться студентові від 20-25 CAD.
На відміну від України, поняття як безлімітний інтернет у Канаді швидше мрія, так як інтернет-провайдери пропонують тарифи за виключно виділений обсяг трафіку (провайдер Rogers):
100 Мб- 13СAD
500 Mб- 26CAD
1 Гб- 39CAD
2 Гб- 65СAD
Якщо потрапити на спеціальну пропозицію від провайдера, то місяць мобільного зв’язку 500 хвилин + 500 смс + 2-4 гб мобільного інтернету обійдеться у 45-55CAD.

Як і в Україні, у Канаді доступний безкоштовний wi-fi у громадських місцях, кафе, закусочних MacDonalds і Starbucks, аеропортах і вокзалах. Для пошуку безкоштовних точок доступу до Wi-fi у Канаді і в усьому світі скористайтеся https://ru.wifispc.com/

Розваги у Канаді

Середня вартість відвідування нічного клубу в Торонто 15-20CAD і до 30CAD за більш преміум клуби, проте, деякі вечірки можуть бути безкоштовними або, навпаки, припускають велику вартість. Середня вартість коктейлю від 12 CAD.

Спорт

Відвідування спортивного залу та басейну найчастіше включено у вартість студентських зборів коледжу або університету, так як більшість державних навчальних закладів має відмінні спортивні можливості.