Життя студента у США. Ціни та інші цікаві особливості.

Розмір мінімальної суми для проживання іноземного студента у США визначається штатом, у якому знаходиться навчальний заклад. Крім плати за навчання, яке становить від 26 тисяч доларів США в університеті штату і від 35 тисяч доларів США у приватному коледжі/університеті, щомісячні витрати середньостатистичного студента включають орендну плату, комунальні послуги, харчування, приватну медичну страховку, власні потреби, інтернет, розваги та інші необхідні витрати для навчання і життя у США. В середньому, щомісячні базові витрати студента становлять 1500 доларів США, дана сума може варіюватися в залежності від штату.Розглянемо більш детально кожну статтю витрат іноземного студента у США та інші відмінні особливості цієї країни. Дана інформація буде корисна бажаючим вступити до США після української школи і українським студентам на програми бакалаврату і магістратури, а також постдипломні програми і отримати всесвітньовизнану і якісну освіту у США.

Студентський квиток у США

Студентський квиток у США являє з собою ідентифікаційну карту з фотографією студента, яка дає допуск до всіх будівель у кампусі, а також може допомогти студентам заощадити на походах до музеїв і театрів, спортивних подій, а також ресторанів і кафе. На жаль, статус студента не дає знижки на проїзний в такому студентському місті як Бостон. Багато магазинів і ресторанів надають знижки студентам при пред’явленні студентського ID. Детальну інформацію краще шукати на сайтах конкретних магазинів

Житло у США / вартість оренди квартири у США / місяць

Оренда житла є одним із найважливіших і витратних факторів по приїзду до США для іноземних студентів. Заявки на отримання кімнати у гуртожитку на території кампуса подаються у суворо зазначені терміни, не пізніше ніж за 6 місяців до початку навчання на підставі запрошення на навчання. Кімната у гуртожитку для студентів-новачків буде найоптимальнішим варіантом, так як гуртожитки знаходяться у пішій зоні від університетів, що економить студентський час, кошти і сили на дорогу до університету і є важливим для новоприбулих студентів. Вартість оренди у кампусі обійдеться значно дешевше ніж звичайної квартири або кімнати. В середньому, вартість оренди кімнати у гуртожитку обійдеться 11 000 доларів США за академічний рік. Ванні кімнати і кухні зазвичай знаходяться на одному поверсі з кімнатами, або блочне розташування (кілька студентських кімнат + загальний хол з ванною).

Відучившись рік-два студенти, як правило, вважають за краще знімати житло поза межами кампуса, так як це дає більше можливостей в плані незалежності, підвищення рівня англійської мови, влитися і адаптуватися у місцеву культуру і менталітет. Така оренда зазвичай здійснюється спільно із друзями-одногрупниками, що значно економить кошти, так як оренда квартири у США коштує недешево. Ситуація з орендою нерухомості у великих містах таких як Нью-Йорк, Чикаго, Лос-Анжелес і.т.д плюс-мінус однакова.

Середня вартість оренди квартир у доларах США (у.о.):
— односпальна квартира (кімната + спальня) — від 1 200у.о.
— двоспальна квартира (кімната + дві спальні) — від 1 700у.о.
— триспальна квартира (кімната + три спальні) — від 2: 600у.о.
Ціни вказані без комунальних послуг, додатково оплачується газ, електроенергія і гаряча вода — орієнтовно від 60у.о + інтернет 50-60у.о.

Харчування у США / вартість продуктів харчування

Вартість на деякі продукти харчування у супермаркетах США:

молоко (3,78л) — від 3.5у.о
яйця 12шт.- від 2у.о
масло 500 гр.- від 3.3у.о
сік (3.78л) — від 6.7у.о
кола 2л.- від 1.48у.о
сир 220 гр.- від 2.5у.о
м’ясо 1кг- от 4.9у.о
хліб велика буханка — від 5у.о.

Сфера обслуговування: супермаркети, аптеки і таксі у США

У Бостоні і його передмістях діє кілька мереж супермаркетів: Trader’s Joe, Stop & Shop, Shaw’s Star Market і інші. Крім цього, у місті також є кілька суперсторів Target. Час роботи супермаркетів варіюється, але в середньому вони відкриті з 8:00 до 22:00.

Аптеки

Аптеки у США, також як і у Канаді, більше схожі на невеличкі супермаркети. Дві найбільш популярні мережі — CVS і Rite Aid. Тут студенти зможуть купити не тільки базові ліки, а й товари першої необхідності, косметику та інше. Також, у багатьох супермаркетах є свої невеличкі аптеки.

Таксі

Більшість студентів користується додатком Uber. Поїздка з Гарвардського Університету до даунтауна Бостона обійдеться приблизно в 15у.о., а якщо розділити поїздку з попутником, то на 40-50% дешевше.

Ресторани швидкого харчування (фаст-фуди)

На прикладі міста Бостон, одного з найбільших студентських міст США, який є меккою дослідницької діяльності, інновацій та підприємництва. Завдяки цьому кулінарна сцена міста дуже багата, і будь-який мешканець завжди знайде щось для себе. Найчастіше студенти харчуються на кампусі свого університету або коледжу, але також можуть перекусити в одному з мільйона маленьких закладів неподалік від свого навчального закладу. У Бостоні можна знайти будь-яку кухню світу, а швидкий обід обійдеться у 8-13у.о

Медична страховка у США для студентів

Більшість вищих навчальних закладів США мають свої власні клініки і спеціальні служби з надання медичної допомоги студентам, що включено у вартість семестрових внесків оплачуваних студентом кожен семестр. Але часто цієї медичної допомоги виявляється недостатньо, і студентська клініка направляє студента на обстеження або лікування до медичного закладу за місцем проживання студента, де медичні послуги є досить дорогими. Наприклад, разове відвідування лікаря обійдеться близько 200 доларів, аналіз крові і УЗД — до 350 доларів, виклик невідкладної допомоги та госпіталізація — від 1000 доларів. Отже, для власної ж безпеки і економії бажано купувати додаткову студентську страховку на весь період навчання, з достатньою кількістю опцій і страхових випадків. Середня вартість місячної стандартної студентської страховки становить 125-150 доларів, що включає відвідування лікарів і мінімальний пакет медичної допомоги. Для бажаючих придбати страховку, що покриває більшість стандартних захворювань, проведення аналізів та надання медикаментів та інші страхові випадки, вартість такої страховки становить близько 700 доларів на місяць.

Підробіток для студентів у США

Іноземні студенти у США мають право підробляти на підставі візи F-1, максимальна кількість годин на тиждень в учбовий період — 20 годин, в канікулярний період — від 40 годин на тиждень. Як правило, студенти починають підробляти з 2-го року навчання, коли налагоджений процес навчання в університеті і студент досить асимілювався у країні. Найчастіше студенти США підробляють на території кампусу, наприклад: кафе, магазини, бібліотеки, лабораторії, спортивні зали та ін., а також за межами кампуса — сфера обслуговування, адміністративна робота у якості офісного працівника, торгівля та ін. Рівень доходу за одну годину роботи може становити від 7,25 до 12,5 доларів США в залежності від штату і виду робіт.

Одяг

Пара джинсів Levi’s обійдеться 80-100у.о., зимова куртка Tommy Hilfiger 250-300у.о., светр Ralf Lauren 100-150у.о. Крім відомих світових і американських брендів в Бостоні та інших великих містах завжди можна знайти невеличкі магазинчики і шоу-руми місцевих дизайнерів. Багато магазинів і ресторанів надають знижки студентам при пред’явленні студентського ID. Детальну інформацію краще шукати на сайтах конкретних магазинів.

Громадський транспорт у США

Для поїздок у громадському транспорті в Бостоні найзручніше використовувати багаторазові пластикові карти Charlie Card, на які можна покласти певну суму для поїздок протягом 1 або 7 днів, а також місяця. Вартість поїздки на метро в один кінець — 2,25у.о. для тих, у кого є карта Cahrlie Card, або 2,75у.о. для тих, у кого її немає. Поїздка на автобусі в один кінець обійдеться в 1,70у.о. Деякі навчальні заклади продають семестрові проїзні на транспорт за зниженими цінами, але централізованої знижки для студентів в Бостоні немає.

Комунальні послуги у США

Найчастіше студентам доводиться оплачувати опалення, електрику і інтернет. Проте є квартири, де вартість оренди включає всі комунальні платежі, а є ті, в яких оплачувати додатково доводиться абсолютно все.

Мобільний зв’язок і інтернет у США

Перш за все, варто відзначити, що мобільний зв’язок у США, як і у Канаді, істотно відрізняється від звичної нам у Європі GSM. У США стандарт мобільного зв’язку — GSM 850/1900, а в Європі і країнах СНД GSM 900/1800, тому перед від’їздом у США потрібно перевірити технічні характеристики свого смартфона і переконатися в тому, що американський стандарт мобільного зв’язку підтримується Вашим мобільним пристроєм. Відмінною рисою є також і той факт, що більшість локальних операторів надають більш доступний у плані вартості зв’язок CDMA в силу того, що у США досить дорогий мобільний зв’язок.

Розглядаючи зв’язок по сімкартці стандартної GSM, варто відзначити, що у США представлені сотні різних операторів, серед яких дрібні оператори покривають зону у межах одного штату, а великі — всю країну в цілому. З огляду на величезну територію країни, при виборі оператора варто керуватися такими факторами як зона покриття (конкретний штат / вся країна), якість зв’язку, а також вартість вхідних дзвінків і смс. Як правило, вхідні дзвінки завжди платні, що досить незвично для українців. У плані вартості послуг — всі оператори мають плюс / мінус однакові тарифи.

Також, важливо зазначити, що для тих, хто планує залишатися у США на тривалих період часу, набагато раціональніше і дешевше користуватися послугами мобільного зв’язку у рамках контракту з мобільним оператором, за умови наявності офіційних документів на перебування у США. За умовами контракту ви купуєте певний пакет послуг мобільного зв’язку, а додатково також можна придбати новий мобільний телефон всього за 25% від його вартості. 2 найпопулярніших оператора, з якими можна укласти договір: Alltel і U.S.Cellular, де абонентна місячна плата обійдеться 60у.о.

Найпопулярніші оператори мобільного зв'язку серед населення, GSM / CDMA, послуги інтернет

GSM

T-Mobile (найпопулярніший серед студентів) надає мінімальний пакет за 40у.о. - безлімітні дзвінки та смс + 4 ГБ 4G / LTE. AT & T надає мінімальний пакет за 20у.о. - безлімітні дзвінки та смс + 300Мб 4G / LTE

CDMA

Verizon надає мінімальний пакет за 30у.о. - безлімітні дзвінки та смс + 1 ГБ 4G / LTE. Sprint мінімальний пакет за 20у.о. - безлімітні дзвінки та смс + 1 ГБ 4G / LTE

Безлімітний зв'язок

Безлімітний зв'язок по всій території США обійдеться 100у.о. + податки

Мобільний інтернет

T-Mobile пропонує 3ГБ швидкісного 4G / LTE за 40у.о., Verizon - 45, Sprint - 30, AT & T пропонує необмежені дзвінки і смс по країні + 2ГБ за 30у.о. або 5ГБ за 50у.о.

Дзвінки в Україну

За додаткову плату оператор надає безлімітні дзвінки по всьому світу, в тому числі і в Україну, наприклад у таких операторів як T-Mobile і Spring вартість безлімітних дзвінків додому обійдуться 15у.о. додатково до стандартної вартості пакета послуг

Безкоштовний Wi-Fi

Як і в Україні, у США доступний безкоштовний wi-fi в громадських місцях, кафе, закусочних MacDonalds і Starbucks, аеропортах і вокзалах. Для пошуку безкоштовних точок доступу до Wi-fi у США і в усьому світі скористайтеся https://ru.wifispc.com/

Домашній інтернет

Найпопулярнішими інтернет-провайдерами у США є AT&T, Verizon, Time Warner Cable і Comcast. Додатково до пакету інтернету, як правило, вони пропонують також кабельне телебачення і домашній стаціонарний телефон. Середня місячна вартість за користування інтернетом становить 45у.о, при цьому вартість залежить від швидкості і виду підключення. Якщо ж додатково підключити стаціонарний телефон і кабельне телебачення вартість складе від 90 до 130 у.о на місяць

Телебачення та стаціонарний телефон

Телебачення - від 20 до 50 у.о. на місяць в залежності від тарифу. Стаціонарний телефон - 10у.о. на місяць

Розваги і спорт у США

Відвідування спортивного залу та басейну найчастіше включено у вартість студентських зборів університету, так як більшість з них мають у своєму розпорядженні спортивні центри світового рівня.

Середня вартість відвідування нічного клубу в Бостоні 25-30 у.е., тим не менш, деякі вечірки можуть бути безкоштовними або, навпаки, припускають велику вартість. Середня вартість коктейлю 15-20 у.о.